2012년 2월 12일 일요일

재미있는 XO소스 이름의 유래.




중국집에가서 메뉴판을 들여다 보면 XO소스를 사용한 음식들이 많다. 도대체 이건 무슨 소스인가 궁금해서 찾아 봤다.  (술을 좋아하는 사람이라면 XO 코냑이 생각이 나겠지..) 

간단히,
XO 소스는 중국음식에 사용되는 매운맛의 시푸드 소스이다. 




그런데, 이름의 유래가 재미있다.  


XO소스의 이름은 홍콩에서 인기있던 XO코냑에서 유래되었다고한다. XO라는 단어는 홍콩에서 높은 품질, 럭셔리한 것을 나타낼때 사용되기도 한다고 하고, 실제로 XO소스는 프랑스 술과 유사한 포장으로 마케팅 되었다고... 





http://en.wikipedia.org/wiki/XO_sauce




Etymology

 The name XO sauce comes from fine XO (extra-old) cognac, which is a popular Western liquor in Hong Kong and considered by many to be a chic product there. In addition the term XO is often used in the popular culture of Hong Kong to denote high quality, prestige, and luxury. In fact, XO sauce has been marketed in the same manner as the French liquor, using packaging of similar colour schemes.

댓글 없음:

댓글 쓰기